Snorkelen

Veel mensen zullen wel eens gesnorkeld hebben. Op vakantie, in de zee, in een meer of gewoon in het zwembad. Het is ook een goedkope, toegankelijke en relatief eenvoudig aan te leren sport. Je hebt er geen speciaal diploma voor nodig (m.u.v. een zwemdiploma) en meer dan een duikbril en een snorkel heb je op de meeste plekken niet nodig om te genieten van de onderwaterwereld – ook in Nederland.

Snorkelen wordt vaak gezien als een basisvaardigheid van sportduiken. Toch zijn snorkelen en duiken in de praktijk echt verschillende watersporten met een totaal andere beleving en met verschillende vaardigheden en technieken. Om dit te oefenen, is er een wekelijkse (vrije) zwembadtraining en worden er periodiek ook gezamenlijk buitenwateractiviteiten georganiseerd.

Cursussen

Iedereen, ouder dan 8 jaar en in het bezit van een C-diploma, kan leren Snorkelen. Met een duikbril, snorkel en zwemvliezen aan je voeten schiet je door het water en zie je alles wat er onder je gebeurt.

Er zijn 3 verschillende niveaus:

  • Beginners
  • Gevorderden
  • Open Water
  • In de eerste twee cursussen leer je de basistechnieken van het snorkelen. Het begint met het goed opzetten van je duikbril en het leegblazen van je snorkel. Je leert hoe je te water moet gaan met je uitrusting, hoe je een hoekduik moet maken en de juiste zwemhouding. Natuurlijk worden er ook allemaal waterspelen gedaan zoals onderwater handbal en onderwater puzzels maken. Beide cursussen duren een half jaar en worden afgesloten met een examen in het zwembad. Je haalt dan resp. je snorkelbrevet 1 of 2.

    De Open Water cursus leert je de snorkel-technieken die nodig zijn om overal ter wereld te kunnen snorkelen in buitenwater. Er worden daarom hogere eisen aan je gesteld. Er zijn zowel theorie- als zwembadlessen. En aan het einde van de cursus zijn er praktijklessen in het buitenwater. Deze cursus duurt een jaar, waarin in totaal ook 5 examens worden afgenomen: twee theorie-examens, twee zwembadpraktijkexamens en een buitenpraktijkexamen.

    Uitrusting

    Voor de eerste 2 brevetten kun je gebruik maken van zwembrillen en vinnen van de vereniging. Als je toch zelf iets aan wil schaffen kan dat natuurlijk. Je moet rekenen op ongeveer 75 euro voor een goede uitrusting. Te klein geworden vinnen kun je vaak gemakkelijk weer doorverkopen aan iemand anders.

    Eisen voor deelname

    Voor de open watercursus moet je ouder zijn dan 10 jaar en in het bezit zijn van het beginners- en gevorderdenbrevet.

    Proefles

    Voor iedereen die graag eens onder begeleiding wil kennismaken met snorkelen als onderwatersport of overweegt om te leren snorkelen, kan een proefles meemaken in zwembad de Drietip.

    Aanmelden gaat heel eenvoudig via het Contactformulier.

    Copyright 2012